Oktober 2012

Oktober 2012

molen honselersdijk 09-12De vraag: Op de foto ziet u een molen die zeer waarschijnlijk in Honselersdijk heeft gestaan. Maar waar stond de molen precies en wat was zijn functie (korenmolen?) en zijn naam? Weet u meer over het bouwjaar, de namen van de molenaarsfamilie, of het jaar van sloop?

Middels de reacties die binnengekomen zijn, weten we nu het volgende:
De molen stond in Honselersdijk achter de Hofstraat in de bocht van de sloot. (Zie luchtfoto 4 februari 1954 en foto N-001674 beeldbank HAW, molenstomp met molenaarshuis)

Het was een korenmolen. De eerste korenmolen van Honselersdijk stond op hoek Dijkstraat-Molenlaan maar is voor het begin van de 14e eeuw al afgebroken. De tweede korenmolen stond in de 16e eeuw aan de noordzijde van de Endeldijk. De molen aan de Hofstraat is dus de derde korenmolen van Honselersdijk. (Bron: Harry Groenewegen)

De molen is in 1854 gebouwd als ronde stenen molen, type stellingmolen. Zo’n molen staat meestal in bebouwd gebied en moet hoog zijn om binnen de bebouwde kom voldoende wind te kunnen vangen. Later is de stelling verlaagd en de conische stomp verhoogd met een cylindrisch stuk zodat de wieken verlengd konden worden. (Bron: collectie Baljeu, Honselersdijk)
Sloop: De wieken zijn verwijderd vóór 1954 (zie luchtfoto 1954). De stomp is in 1966 gesloopd na brand. (Bron: collectie Baljeu, Honselersdijk.)

Het is niet bekend of de molen een naam had.
Rond 1910 woonde familie Aalbrechts in het molenaarshuis. (Bron: Adriaan Rodenburg). De molenstomp hoorde later bij de boerderij van Olsthoorn. (Bron : Jan Bouwman)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *