Westlandse buitens geschilderd door Aert Schouman
Het is genieten geblazen in het Dordrechts Museum. Tot en met 17 september a.s. is daar het mooiste werk van Aert Schouman (1710 – 1792) te zien. Dordrechts bekendste kunstenaar had een fabelachtige aquarelleertechniek en zijn voorstellingen van vogels, planten, dieren en landschappen hebben iets paradijselijks.
Schouman was veelzijdig, beheerste allerlei technieken en voerde dan ook opdrachten uit voor voorname burgers en geleerden. Zo schilderde hij in 1788 vijf kamerbehangsels met meer dan honderd dieren uit de stadhouderlijke menagerie, een verzameling van wilde en exotische dieren, van stadhouder Willem V bij Voorburg. Deze bijzondere doeken, oorspronkelijk gemaakt voor het ‘Vogelkabinet’ in het Stadhouderlijk Kwartier in Den Haag (paleis bij het Binnenhof), waren bijna anderhalve eeuw opgeslagen in Huis ten Bosch. In 1975 zijn ze teruggevonden, gerestaureerd en ingebouwd in het paleis. Vanwege de huidige renovatie van Huis ten Bosch zijn ze nu te bewonderen in Dordrecht.
Onderdeel van de tentoonstelling zijn ook de prachtige, topografische aquarellen van Zuidwind in ’s-Gravenzande, een imposante en schitterende buitenplaats met uitgestrekte tuinen ten zuiden van ’s-Gravenzande. Schouman heeft deze in opdracht van Hendrik van Slingelandt gemaakt. Omdat deze buitenplaats aan het begin van de 19e eeuw is verdwenen, maakt dat deze meesterwerkjes meer dan bijzonder. Ze geven een prachtig beeld van de inrichting van Zuidwind met zijn oranjerie, menagerie, vinkenhuis en laten een stukje vergane Westlandse glorie zien. De meeste prenten zijn uit particulier bezit, dus bent u benieuwd naar Zuidwind dan is deze tentoonstelling een aanbeveling. Er zijn ook afbeeldingen van de verdwenen buitenplaats Patijnenburg in Naaldwijk en ’s-Gravenzande uit die tijd.
Anneke Duyvesteijn