Geweest: excursie begraafplaatsen

Geweest: excursie begraafplaatsen

Op vrijdagmiddag 29 september organiseerden we een excursie die in het teken stond van onze begraafplaatsen. Als Naaldwijk en Honselersdijk kennen wij drie begraafplaatsen: de algemene begraafplaats aan de Geestweg, de Joodse begraafplaats aan de Opstalweg en de katholieke begraafplaats aan de Dijkweg. De situatie van die drie is nogal verschillend. De Joodse begraafplaats is dankzij de stichting Joods Westland recent gerenoveerd en nieuwe begravingen zijn zelfs weer mogelijk. Op de katholieke begraafplaats vinden sinds 1980 geen begravingen meer plaats en ze dreigt zelfs opgeofferd te worden aan nieuwbouw van huizen. De algemene begraafplaats kent een historisch deel dat er wat verwaarloosd bijligt. Er zijn ideeën om dat deel eens goed te gaan opknappen.

Recent zijn vier grafstenen van belangrijke Naaldwijkers, die in de grond weggezakt waren, opgegraven, opgeknapt en verhuisd naar het vroegere kerkhofveld rond de oude kerk. Al met al waren er genoeg ontwikkelingen om met zijn allen eens op excursie te gaan.

Met 15 geïnteresseerde leden startten we die vrijdag in Grand Café Enjoy aan het Wilhelminaplein, waar Arnold Knoppert uitleg gaf over de vier grafstenen die recent van de Algemene begraafplaats zijn verplaatst naar de kerk aan het plein. De grafstenen bleken al eens eerder verhuisd te zijn, van de voormalige algemene begraafplaats aan de Dijkweg naar de in 1865 opgerichte nieuwe algemene begraafplaats. Dat was bedoeld als een eerbetoon aan vier prominente burgers uit het Naaldwijkse. Na bezoek aan de vier zerken, gingen we richting de Joodse begraafplaats aan de Opstalweg, waar Arie Storm, voorzitter van de stichting Joods Westland, een toelichting gaf op de historie ervan, en de gerealiseerde plannen om de begraafplaats op te knappen.
Tot slot gingen we naar de Algemene begraafplaats aan de Geestweg, met name naar het oude gedeelte. Ook daar liggen vele prominente Naaldwijkers en Honselersdijkers begraven. Het bestuur van onze vereniging is in gesprek met een aantal initiatiefnemers die dit gedeelte van de begraafplaats graag weer in goed onderhouden staat willen brengen.

Na dit laatste bezoek zat de excursie erop en ging iedereen voldaan naar huis. Dank gaat uit naar de sprekers van deze dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *